"Nie używaj kremów nawilżających zimą bo mogą zamarzyć zamarznąć na twarzy będzie strasznie do uszkodzoną skórę będzie strasznie" no dobra fajnie czy w ogóle czy w ogóle jakiś krem może zmarznąć na naszej skórze oczywiście jeżeli wystawimy słoik kremu na mróz no to zamarznie skąd to się wzięło dlaczego pojawiła się taka opinia która jedna wszyscy wiele lat była słyszalna na krążyła gdzieś w społeczeństwie używającym kosmetyki zacznę od pokazania państwu co się dzieje po nałożeniu kremu na skórę decymus współczesne kremy do emulsji albo typu olej w wodzie albo woda w oleju zakładamy je na skórę nie ma ineos równowaga w przyrodzie jak na zewnątrz wilgotność jest niska a zawsze jest niższa niż w takiej emulsji nadmiar wody odparowuje powstaje warstwa którą my nazywamy w kosmetologii warstwą okluzyjna nią to jest warstwa w której są substancje higroskopijne są lipidy no i te substancje higroskopijne mogą wiązać wodę ale zawartość wody w warstwie okluzyjnej to jest zawartość poniżej jednego procenta na bardzo bardzo niska to co Molly jest tak zwaną wodą związaną co się wiązaniami wodorowymi utrzymuje w substancjach higroskop aktywne mogą sobie penetrować do naszej skóry ale i tak większość działania kosmetyków czas warstw okluzyjne to że ona na powierzchni skóry utrzymuje odparowywanie wody z wnętrza skóry że napina i wygładza substancje aktywne to jest niewielki niewielki procent efektów który my widzimy większość to jest nawilżenie dzięki warstwie okluzyjnej co tej warstwie zostaje tak jak mówiłam emolienty składniki nawilżające bardzo często o charakterze higroskopijne takie jak glikol gliceryna one są dodawane do kremów do emulsji kosmetycznych nie tylko po to żeby nawilżacz naszą naszą skórę ale też po to żeby emulsja sama z siebie nie wysychał żeby krem nawet jak go niedokładnie zakręcimy nie było tak jak czasami nie zatracona pasta do zębów żeby się nie robiła skorupka Co to są właśnie te składniki no i zostają te niewielkie ilości wody związane wiązaniami wodorowymi warstwie okluzyjne czy to w ogóle może zamarznąć A jeżeli tak to w jakiej temperaturze to jest przykładowy wykres temperatury krzepnięcia wodnych roztworów glikolu jednej substancji które stosujemy jako substancje nawilżające w kremach ach na górze mamy stężenie przy stężeniu glikolu rzędu 80 90% raczej woda zniknęła tego tych substancji higroskopijnych jest bardzo dużo temperatura zamarzania jest w okolicach minus 30 a proszę brać pod uwagę to że nasze ciało ma swoją temperaturę lub 30 parę stopni to byśmy nieboszczyka to smarowali tym kremem to prawda dopiero przy około minus 30 ten krem zacząłby zamarzać czyli nie tędy droga ta mieszanka która pozostaje po aplikacji nawet bardzo silnie nawilżającego zawierającego dużo wody kremu na żywym człowieku nie zamarzły.(żródło: Festiwal Nauki Warszawa, Prawda i mity na temat kosmetyków).


Kontakt

kontakt@vegabc.pl

Nowości

Kremy do rąk

 kremy do rąk


 Kosmetyki naturalne

 kosmetyki naturalne


 Sól do kąpieli

sól do kąpieli


 Mydełko

 mydełka

 

 

 

 

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies. privacy policy.

  Akceptuje cookies dla tej strony.